QUÈ ÉS EL SÒL PÈLVIC ?
Primer de tot en de començar entenent que es i com esta composta aquesta estructura per poder valorar els riscs i prevenir possibles lesions i patologies associades.
La cavitat abdomino-pelviana es un conjunt funcional compres pel diafragma com a “sostre”, i el sol pèlvic com a “terra”, juntament amb les parets abdominals. Aquest complex ha de funcionar de manera coordinada per gestionar les forces i pressions que s’exerceixen sobre el nostre abdomen i sol pèlvic durant la vida diària o bé en la pràctica d’exercici físic.
Cal dir que les lesions, patologies i problemes associats al sòl pèlvic, no son exclusius en les dones ( encara que si són les que tenen més incidència degut a la anatomia específica de la dona ). Existeixen moltes causes que poden debilitar aquests mú
sculs, com son: l’embaràs, el part, l’exercici físic inadequat, els esforços perllongats i repetitius o l’envelliment o patir malalties de l’aparell genito-urinari de base.
CONSEQÜÈNCIES DE LA DEBILITACIÓ DEL SÒL PÈLVIC
Trobem com a principals conseqüències:
- La incontinència urinària per esforç, tant en homes com en dones
- Els prolapses, que són descensos de la matriu, de la bufeta o del recte, en la dona.
- Disfuncions sexuals o dolor durant les relacions.
PRÀCTICA ESPORTIVA
Gairebé totes les accions que fem durant el dia, son hiperpresives. No només durant la pràctica esportiva sinó en moviments habituals como estossegar, esternudar, agafar pes, anar al lavabo, riure, cantar,...
En l’àmbit esportiu la majoria de disciplines també son d’origen hiperpressiu, es a dir augmenten molt i de manera ràpida la pressió a dins de l’abdomen. Aquesta pressió es dirigeix cap a baix i ha d’haver una resposta de contracció del sol pèlvic per contrarestar aquesta pressió i així protegir les vísceres ( bufeta, úter, intestins,...). Si el nostre sòl pèlvic esta debilitat o la pressió que rep es excessiva, el perineu pot veure’s afectat i donar origen a disfuncions com incontinència urinària d’esforç, prolapses, diàstasis abdominal, lesions al pubis,..
Els esports d’alt impacte son tots aquells que impliquen saltsi/o carrera i per tant existeix un contacte i xoc amb la superfície. D’altre banda també es hiperpressiu la pràctica d’esports amb aixecament de pesos, sense impacte sobre la superfície, però amb gran generació de pressió a la cavitat intra-abdominal.
Existeixen disciplines que son de baix impacte com el Pilates, Ioga i gimnàsia abdominal hipopresvia sempre i quan existeixi un treball controlat de CORE i sòl pèlvic. Aleshores...quin esport haig de fer?
Es necessari adaptar l’entrenament a la condició física de cada persona i al estat de la força abdomino-pèlvica. No es el mateix una dona que realitzi ma
ratons sense haver patit un part, que una dona amb 2 parts i sense condició física prèvia. Les dos poden patir incontinència d’esforç però per causes diferents i que s’hagin de tractar de manera diferent.
PREVENCIÓ
Es difícil poder donar consells generals ja que hi ha moltes variants que fan que cada persona sigui un cas particular. Encara que hi ha un seguit de normes generals que s’han de tenir en compte per a iniciar o continuar amb la pràctica esportiva si hi ha algun indici de problema en aquesta musculatura.
UNA BONA VALORACIÓ
Poder realitzar una visita amb un fisioterapeuta especialitzat en sòl pèlvic que ens faci una valoració i revisió de l’estat de la musculatura, sempre ens ajudarà a saber la situació de la musculatura i l’esforç que pot suportar o la prevenció que em de portar.
EJERCICIS HIPOPRESSIUS
Els exercicis hipopressius són aquells que es realitzen tenint en compte la pressió intra-cavitaria, evitant qualsevol esforç sobre el sòl pèlvic i buscant el seu enfortiment.
EXERCICIS DE KEGEL
Els exercicis de Kegel, són exercicis dissenyats específicament per enfortir la musculatura que controla els esfínters, la uretra i el recte. Sempre s’han d’iniciar sota la supervisió d’un especialista , ginecòleg/a o bé fisioterapeuta.
www.recuperat.cat
@recupera_t
Comments