top of page
Buscar

bRONQUIOLITIS AL NADÓ


La bronquiolitis és una infecció pulmonar comú en nens petits i bebès que causa inflamació i congestió de les vies respiratòries distals, els bronquíols. La majoria de vegades la causa un virus.


La detectarem per símptomes semblants als de un refredat i després apareix tos, sorolls sibilants al pulmó i a vegades febre i dificultat per respirar. Sovint veurem canvis en la vitalitat i joc, alimentació i descans dels petits.



Per entendre què els hi passa als nostres petits, hem d’entendre l’aparell respiratori. De manera molt senzilla tenim vies de més grosses (via aérea superior) que desem


boca a la tràquea, se separaen bronquis principals i un cop dins de cada pulmó es van creant els bronquis secundaris, cada cop més estrets. Al final d’aquests hi ha uns saquets anomenats alvèols, que és on el nostre organisme fa l’intercanvi de gasos: agafem oxigen ambiental i expulsem diòxid de carboni.


És dins dels alvèols i els bronquis secundaris on s’acumula el moc, causat per la presència de virus al sistema respiratori dels petits, i dificulta l’intercanvi de gasos: això provoca un augment de la freqüència respiratòria del nen, sensació d’ofec i sorolls sibilants al pulmó que genera el pas de l’aire per una via que s’ha estretit per la presencia de secrecions.




Amb la fisioteràpia respiratòria, després d’una entrevista amb els pares o mares i una auscultació pulmonar del nadó o nen/a, aplica tècniques suaus sobre la caixa toràcica jugant amb la seva respiració o plor per aconseguir moure aquest moc situat a la via aérea de menor calibre cap a vies més grosses i ser expulsat a través del nas, boca o empassat. Acabant amb un rentat nassal. És important destacar que, els virus respiratoris colonitzen teixit respiratori i no per empassar la secreció estem infectant teixits digestius.

Tot i que la sessió aparentment no sembla agradable pels petits són tècniques molt suaus i controlades.

La fisioteràpia respiratòria està indicada en casos de refredat o congestió, no només en bronquiolitis.


Cal recordar que NO es pot realitzar sessions de fisioteràpia respiratòria si el pacient presenta febre, per lo que cal esperar aquesta baixi.



Anna Moretó Melero

Osteopata i fisioterapeuta especialitzada en pediatrià i fisioterapia respiratòria


18 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page